Przejdź do treści
Strona główna » BIOCHEM-ART w bieżącym numerze PFiOW: Rozmowa z Cezarym Góralem, właścicielem firmy (cytaty i podsumowanie)

BIOCHEM-ART w bieżącym numerze PFiOW: Rozmowa z Cezarym Góralem, właścicielem firmy (cytaty i podsumowanie)

W grudniu 2023 Cezary Góral uczestniczył w Sympozjum Piwowarów w Krakowie jako gościnny wykładowca, a jego firma BIOCHEM-ART jako sponsor wydarzenia. Podczas wydarzenia udzielił wywiadu Marii Joannie Przegalińskiej z PFiOW, który znajdziecie w aktualnym numerze ich publikacji (06-2023). Tutaj możesz przeczytać kilka fragmentów i cytatów lub zapoznać się z pełnym wywiadem w formacie PDF

O tym, jak to się wszystko zaczeło

Po studiach rozpocząłem pracę w Hevelius Brewing Company w browarze gdańskim, w którym pracowałem na różnych stanowiskach – jako szef laboratorium, warzelni, fermentacji i leżakowni, a także pełniłem obowiązki wicedyrektora ds. produkcji. Tak więc zdobyłem duże doświadczenie. To był czas intensywnych zmian i modernizacji. Po odejściu z browaru założyłem własną firmę, widziałem czego brakuje w pełnej obsłudze i serwisie w tej branży. Jako że miałem już doświadczenie i kontakty wśród piwowarów, nastawiłem się na kierunek browarniczy z obsługą w zakresie specjalistycznych dodatków piwowarskich i specjalistycznych dodatków do żywności.

Dla mnie współpraca z partnerami to jest jak spotkanie przyjaciół. Dzielimy się swoimi obawami, problemami i szukamy wspólnie rozwiązań, albo nowych pomysłów na dalszy rozwój browaru.

Cezary Góral (BIOCHEM-ART)

O naszych markach i produktach

Do naszych ekstraktów piwnych słodowych i ekstraktów chmielowych wystarczy dodać tylko wodę i nasycić uzyskany napój dwutlenkiem węgla oraz rozlać. To jest rozwiązanie szczególnie dobre dla kraftów, bo nie muszą inwestować w drogie instalacje do dealkoholizacji. Wystarczy zbiornik i maszyna pakująca.

Nawiązaliśmy współpracę z firmą DSM – potentatem światowym
w zakresie produkcji enzymów dla piwowarstwa i innych gałęzi przemysłu
spożywczego. Do dziś jesteśmy wyłącznym dystrybutorem
DSM na Polskę w zakresie piwowarstwa i bardzo dobrze ta współpraca
się rozwija.

…zaczęliśmy reprezentować brytyjską firmę Murphy & Son, która ma w ofercie dodatki funkcjonalne. Zaopatruje też browary, począwszy od kraftowych do dużych browarów we wszelkie produkty, które są niezbędne browarom – od sprzętu laboratoryjnego przez opakowania, odżywki do drożdży, sole do korekty wody, preparaty na bazie karaginianów, które wspomagają stabilność koloidalną piwa.

szkocka firma PureMalt – jej asortyment to ekstrakty piwne słodowe – produkty unikalne na skalę światową, które można zastosować w różnych wariantach w piwowarstwie do piw standardowych alkoholowych, do nowych trendów piwnych i też do piw bezalkoholowych.

brytyjska firma Totally Natural Solutions, która ma w swym portfolio zizomeryzowane ekstrakty chmielowe. Są to ekstrakty nie tylko brytyjskich chmieli standardowych, ale i ekstrakty chmieli amerykańskich, nowozelandzkich… Firma oferuje zarówno ekstrakty pojedynczych gatunków chmielu, jak i miksy–mieszanych gatunków, które mogą służyć do produkcji w sposób łatwy i szybki, piw np. w stylu APA czy IPA czy innych nowofalowych.

Krótko mówiąc firma Biochem-Art ma receptę na obecny kryzys surowcowy.

Maria Joanna Przegalińska (PFiOW)

Przeczytaj cały wywiad, dowiedz się więcej o BIOCHEM-ART i poznaj odpowiedzi na następujące pytania:

Czy stosując te ekstrakty możemy mieć czystą etykietę?

A jak jest z zawartością alfa-kwasów w ekstraktach, które oferujecie?

Jakie są korzyści ekonomiczne ze stosowania tych ekstraktów?

O małych wielkich sukcesach

Ciekawa sytuacja jest z tym produktem, który redukuje gluten w piwie. Jest to produkt, który był wstępnie przeznaczony do stabilizacji koloidalnej piwa, zapobiega zimnym zmętnieniom piwa. Producent DSM wymyślił ten produkt i początkowo nie wiedziano jak go wprowadzić na rynek. To się okazało jednym z moich sukcesów, bo Biochem-Art jako pierwszy na świecie wdrożył preparat do produkcji standardowej w browarze i wyniki były tak dobre, że zaczęto je wdrażać w innych krajach. Tym produktem jest już stabilizowane piwo na wielką skalę – ok. 50-60% światowej produkcji piwa.

Podsumowując ten rok chciałbym podzielić się satysfakcją, że nasza firma dostała nagrodę od firmy PureMalt za najlepsze wdrożenie roku w kategorii Innowacja wdrożeniowa na skalę przemysłową za nietypowe zastosowanie produktu do nowego rodzaju piwa.

O tym, jak dzielimy się naszą wiedzą i know-how

Współpracujemy z uczelniami

Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie z Wydz. Technologii Żywności. Jestem tu w Radzie Konsultacyjnej Wydziału. Prowadzę wykłady i prelekcje dla studentów w ramach specjalizacji Browarnictwo i Słodownictwo oraz doradzam Wydziałowi społecznie.

Mam też wykłady i współpracuję z moją Alma Mater UWM – miesiąc temu w ramach wdzięczności rodzimej uczelni moja firma ufundowała urządzenie do badań i do produkcji piwa w zakresie laboratoryjnym dla studentów. 

Siedziba firmy
ul. Elfów 75, 80-180 Gdańsk. NIP: 5832688541

Zakład produkcyjny/magazyn
Kartuska 10, 83-312 Egiertowo